22 Ağustos 2024 12:41
Yaygın olarak sanayide kullanılan Helisel dişli redüktör ayrıca yüksek hız gerektiren işlemlerde tercih edilir. Yapısı gereği düz dişli üretilen redüktörlere göre daha sessiz bir çalışma prensibine sahiptir. Ek olarak torkları ve verim oranları yüksektir.
Tüm dişlileri heisel olarak üretilen bu redüktörler verimliliği artırırken, aşınmayı azaltır ve yük dağılımını da iyileştirir. Birden fazla özelliğe sahip olan bu ürünlerin ağır sanayiler, taşıma sistemleri ve endüstriyel makinelerde yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Helisel Dişli Redüktör Nedir?
Diğer redüktörlere göre daha sessiz, yüksek torklu ve düşük hız gerektiren Helisel dişli redüktörün kullanım alanları yaygınlaşmıştır. Öncelikle bu redüktörlerin özellikleri; kademeler, çalışma şekli, malzeme ve yük taşıma kapasitesi şeklinde incelenmektedir.
🟨 Malzeme: Helisel dişli redüktörün imalat sürecinde genelde dökme demir tercih edilir. Günümüzde alüminyum malzemelerle üretilen çeşitleri de bulunmaktadır.
🟨 Kademeler: Bu redüktörler daha çok 2 kademeden başlar ve 6 kademeye kadar üretilebilir. Kademeler tamamen ihtiyaca göre değişkenlik gösterir.
🟨 Çalışma Prensibi: Dişlilerin her ikisi de eğimlidir. Bu dişler temas ederken bir kayış meydana getirir ve dönme hareketini sağlamak adına sürtünme gücünden faydalanır. Birinci helisel dişli, döner mile monte edilir. Bu sayede giriş gücünü alarak dönme hareketini başlatır. İkinci helisel dişli ise birinci dişliye temas ederek giriş gücünü almaktadır. Alınan gücü düşük bir hızda ve yüksek torklu bir çıkışa dönüştürerek işlem tamamlanır.
🟨 Kapasite: Bu redüktörlerin dişleri aynı boyutlara sahiptir. Ancak daha fazla diş uzunluğu ve yüzeyi sayesinde yüksek taşıma kapasitesi sağlar. Haliyle daha uzun ömürlü ve dayanıklı yapıdadır.
Helisel dişli redüktör avantajları da çok çeşitlidir. Geniş uygulama alanı sunarken düzgün diş teması özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Düşük kayıp seviyeleri, yüksek verimliliği, kaliteli malzemelerden üretilmesi ve farklı iş alanlarında uygun çözümler sunması da Helisel dişli redüktör özellikleri arasındadır. Bu cihazların diş profili ve performansa etkisi de merak konusudur. Yani diş şekli, redüktörün doğru işleyişi ve güvenliği ile yakından ilişkilidir.
Helisel diş şekli, dişlerin helis olarak görünmesi anlamını taşır. Dişliler arasında daha geniş temas alanı bulunurken yüksek torkların daha iyi aktarılmasını sağlar. Haliyle
redüktör daha büyük yükler taşımaya devam edebilir. Uygun bie diş teması, redüktörde daha az titreşim ve minimum gürültü demektir. Özellikle de endüstriyel uygulamalarda sessiz çalışma ortamı arayanlar Helisel dişli redüktür kullanmaktadır.
Dişliler arasında yer alan kuvveti eşit şekilde dağıtan Helisel dişli redüktör, uzun ömürlüdür. Çünkü kuvvet eşit dağıtıldığında genel dayanıklılık da artar. Düşük maliyeti beraberinde getiren bu avantaj ayrıca uzun vadeli kullanım garantisi sunmaktadır. Sonuç itibariyle endüstrüyel uygulamalarda çokça tercih edilen bu cihazlar az bakım gereksinimi duymakta ve yüksek verimlilikle çalışmaya devam etmektedir.
Helisel Dişli Ne Demek?
Helisel dişli, genelde silindirik bir yapıya sahip ve dişleri eğimli olan bir dişli türüdür. Düz dişlilere göre çok daha sessiz çalışırken dişlerin açılı olması sebebiyle daha az titrer. Ağır sanayi ve otomotiv sektöründe çokça tercih edilmekle beraber yüksek mukavemetli dişli olarak da tanımlanabilir.
Helisel dişlinin diş yapısı mil eksenine paralel olmamaktadır. Bu sayede dişlerin birbirine kademeli bir şekilde temas etmesi sağlanır. Sessiz bir güç iletimini beraberinde getiren bu özellik ayrıca daha yumuşak bir temasla devam eder. Düz dişliler ile karşılaştırıldığında daha çok yüksek taşıma kapasitesi bulunur. Çünkü dişlerin eğimli yapısı sayesinde her bir diş, iki dişten birine bağlanır ve yükü daha iyi dağıtır.
Araçların vites kutuları başta olmak üzere gıda sanayisi, enerji santralleri ve madencilikte kullanılan Helisel dişliler yüksek hızlarda verimli performans olanağı sunar. Az bakım gereksinimi bulunan bu dişlilerin daha uzun kullanım ömrü bulunmaktadır. Montaj ve üretim aşaması karmaşık olsa da günümüzdeki kullanım alanı yaygınlaşmaya devam etmektedir.
Kaç Çeşit Redüktör Vardır?
Redüktörler diş tiplerine göre 7 sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar;
🟨 Harmonik Redüktör: Yüksek tork iletimi ve hassasiyete sahip olan Harmonik redüktörler, otomasyon ve robotik sistemlerde tercih edilir.
🟨 Planet Redüktör: Yine yüksek torkta çalışan bu redüktörler genelde kompakt bir tasarım gerektiren uygulamalar için tercih edilir. Bu tür de dişlilerin yükü dağıtılır ve yüksek performans sağlanır.
🟨 Ayna-Mahruti Redüktör: Hem Helisel hem de konik dişlilerin avantajları bir aradadır. Yüksek verimlilik ve torkta çalışmaktadır.
🟨 Konik Dişli Redüktör: Bu redüktörde dönme hareketi bir eksenden diğerine aktarılır. Açısal hareketli uygulamalar için kullanılır.
🟨 Sonsuz Vidalı Redüktör: Dönme hareketi bu ürünlerde 90 derecedir. Düşük hız ve yüksek tork gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır.
🟨 Düz Dişli Redüktör: Yaygın bir redüktör türüdür. Dönme hareketi doğrudan düz dişlilere iletilir.
Redüktör Ne İçin Kullanılır?
Redüktörün kullanım amaçları aşağıdaki gibidir;
🟨 Dönen sistemler arasında devinim bakımından sorunsuz bir çalışma sağlamak
🟨 Kompakt boyutlarda ciddi bir çevrim oranı sunmak
🟨 Farklı dönme yönleri elde etmek
🟨 Farklı konumlarda yer alan miller arasında güç aktarımını sağlamak
🟨 Yüksek hızda çalışan elektrik motorlarının dönüş hızlarını düşük hızlara düşürmek
Redüktörlerin uygulama alanları da değişmektedir. Helisel dişli redüktörlerin kullanım amaçları ve açıklamaları aşağıda sıralanmıştır.
🟨 Tarım ve Hayvancılık: Hayvancılık ekipmanları ve tarım makinelerinde kullanılan Helisel dişli redüktör, güç iletimi sağlamaktadır.
🟨 İçecek ve Gıda Endüstrisi: Bu redüktörler gıda ve içecek endüstrisinde yer alan birtakım ekipmanlarda kullanılır. Amacı, üretim süreçlerini düzenlemektir.
🟨 Tekstil: Örme ve dokuma makinelerinde sıkça tercih edilen Helisel dişli redüktörler, makinelerin hareket ve hızını kontrol etmektedir. Bu sayede üretim süreçlerinin kontrol altında tutulmasını sağlar.
🟨 İnşaat Makineleri: Helisel dişli redüktörler, büyük inşaat makinelerinde kullanılır. Bu makinelere örnek olarak beton mikserleri ve vinçler sıralanabilir.
🟨 Pompa Sistemleri: Pompa sistemlerinde kullanılan bu ürünler sıvıların transfer işleminin düzenli yapılmasını sağlar. Ayrıca atık su ve su tesisleri ile endüstriyel tesislere kadar ciddi bir kullanım alanı bulunmaktadır.
🟨 Çimento Üretimi: Çimento üretim fabrikalarında tercih edilen bu cihazlar taşıma ve kaldırma işlemlerinin güvenli bir şekilde devam etmesini sağlar. Güç ve dayanıklılık gibi özelliklere sahip olduğu için tercih edilir.
🟨 Konveyör Sistemleri: Malzeme taşıma sistemlerinde tercih edilen Helisel dişli redüktör, tork ve hız kontrolünü düzenler.
Görüldüğü üzere birbirinden farklı kullanım alanlarına sahip olan bu redüktörlerin fiyatları da merak edilmektedir. Aşağıdaki faktörler, redüktörlerin fiyatlarını belirleyen unsurlardır;
🟨 Ek Özellikler: Bazı redüktörlerde termal sensörler, özel koruma sınıfları ve yağlama sistemleri bulunabilir. Bu faktörler doğrudan fiyatı etkiler.
🟨 Üretici ve Marka: Her üründe olduğu gibi redüktörlerde de marka ve üretici faktörü, fiyatların belirlenmesinde önemli rol oynar.
🟨 Dayanıklılık ve Kalite: Bu iki unsur redüktörlerin fiyatını belirler. Üretim standardı ve malzeme kalitesi, fiyat faktörleri arasındadır.
🟨 Devir Sayısı: Redüktördeki redüksiyon oranı ve hız kontrolü elbette fiyatlar üzerinde etkilidir.
🟨 Güç Kapasitesi: Motor gücüyle doğru orantılı olan güç kapasitesi için daha yüksek güçte çalışan redüktörlerde fiyatlar da maliyetlidir.